John Stott (1921–2011)

   Egy lelkipásztor a lelkipásztorokért – a globális egyház szolgálója, több mint 50 könyv szerzője. Életét és jövedelmeit arra szánta, hogy a Langham Partnership szolgálatát elindítsa és felfejlessze.
„Nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy »mi a baj a világgal?«, hiszen a diagnózist már ismerjük. Sokkal inkább azt kellene megkérdeznünk, hogy »mi történt a sóval és a világossággal?«” – John Stott

A Langham Partnership alapítóját, John Stottot sokan ismerik világszerte írásain és az egyetemes egyházra gyakorolt teológiai hatásán keresztül. Ő e szövetség éltre hívásával kívánt válaszolni a többségi világ gyülekezetei és lelkészei által megfogalmazott sürgető igényre. John Stott 2011. július 27-én elhunyt, de olyan hagyatékot hagyott maga után, mely továbbra is növekszik Isten Igéjének ereje által, és amely tovább él a Langham által felkészített tudósokban és lelkészekben, akik prédikálják a Biblia életváltoztató igazságait.

John Stott 1921-ben született Londonban Sir Arnold Stott és Emily Stott gyermekeként. Iskoláit a Rugby Schoolban kezdte, majd Cambridge-ben a Trinity College hallgatója lett. Itt francia nyelvből és teológiából diplomázott, majd vezető tudóssá választották.

Lelkészi végzettségét a cambridge-i Ridley Hallban szerezte. 1983-ban Lambeth doktorátust nyert teológiából (DD), emellett amerikai, brit és kanadai egyetemek tiszteletbeli doktora volt.

2005 áprilisában a Time magazin által összeállított „100 legbefolyásosabb ember” listán szerepelt és 2005. december 31-én az angol királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki.